U bent hier: Home Artikels  Wilde blauwgroene alg

Wilde blauwgroene alg


Aphanizomenon flos-aquae (AFA), of de wilde blauwgroene alg uit het Klamath-meer, is één van de weinige algen die nog in zijn oorspronkelijke omgeving groeit en wordt geoogst. Het Klamath Lake kent een zeer hoge concentratie aan mineralen door de afzetting van vulkanisch as zo'n 7000 jaar geleden. Algen staan helemaal onderaan in de voedselketen en hebben een belangrijke rol vervuld bij het ontstaan van leven op aarde. Het heeft onze planeet nl. veranderd in een levensondersteunend systeem voor de meer complexere levensvormen. Eéncellige zeeplanten, waartoe de algen behoren, zorgen met behulp van fotosynthese voor 70 tot 80 % van de zuurstof op aarde.

Het hooggelegen Klamath-meer in Oregon (V.S.)Het grootste verschil tussen de wilde blauwgroene alg en andere algen zit in de energetische waarde. De regio rond het hooggelegen Klamath-meer in Zuid-Oregon staat bekend als nog één van de weinige onbezoedelde streken op aarde. Door het ondiepe water en het overvloedige zonlicht zitten de algen vol zonne-energie en levenskracht. Algen vormen ook om een andere reden een ideale bron van voeding:hoe lager een organisme zich in de voedselketen bevindt, hoe lager de concentratie aan toxische stoffen. Logisch ergens als je begrijpt dat toxische stoffen moeilijk afbreekbaar zijn en zich opstapelen in organismen. Als je dus bijv. vlees eet, neem je meer dan 10 keer zoveel pesticiden, herbiciden en radio-activiteit op dan bij fruit en groenten.

De waarde van de Klamath Lake algen schuilt hoofdzakelijk in 2 soorten gezondheideffecten: de enorme concentratie aan voedingsstoffen, en de heilzame werking op onze hersenactiviteit. Op aarde is tot op heden geen plant bekend die nog rijker is aan voedingsstoffen dan de Klamath Lake-algen (KLA).

Een gigantische overvloed aan voedingsstoffen

KLA is enorm rijk aan voedingsstoffen, KLA bevat o.a. enorme hoeveelheden vitaminen, mineralen, enzymen, aminozuren en chlorophyl en wordt niet voor niets super- of wondervoedsel genoemd:

 • KLA bevat maar liefst 92 mineralen en sporenelementen waaronder magnesium, ijzer, potassium, zink, calcium, enz. Bovendien bedraagt de bio-opneembaarheid van de KLA meer dan 95 % omdat de celwand van de KLA zeer zacht is en daardoor gemakkelijk kan worden afgebroken. Door een dramatische toename van het gebruik van chemicaliën in de landbouw sinds 1945 (schattingen spreken van een toename van 100.000 %) is ons voedsel stelselmatig verarmd. De exponentiële toename aan chronische en degeneratieve ziekten en immuniteitsaandoeningen hangen hier nauw mee samen. KLA vormt daarom hetideale voedingssupplement voor mensen die kampen met mineralen- en vitaminetekorten.
 • KLA bevat alle vitaminen in een perfecte balans, met uitzondering van vitamine D (dat door blootstelling aan zonlicht wordt aangemaakt) en vitamine E . Vooral vitamine B, C en beta-caroteen zijn overvloedig aanwezig in deze waardevolle blauwgroene algen. De wilde blauwgroene alg voorziet ook ruimschoots in voldoende vitamine B12. Veel vegetariërs hebben hier vaak een tekort aan omdat het met uitzondering van zeegroenten en algen enkel in dierlijk voedsel aanwezig is. KLA is zo rijk aan vitamine B12 dat reeds 1 gram KLA voorziet in uw dagelijkse behoefte.
 • Tot op heden zijn er 2000 enzymen in KLA teruggevonden. Enzymen hebben elk hun eigen specifieke werking en zijn onmisbaar bij een heel aantal lichaamsprocessen: vooral de stofwisseling en de spijsvertering hangen er heel nauw mee samen. Zij vormen katalysatoren die lichaamsprocessen bevorderen en versnellen en zijn in die zin één van de belangrijkste voedingsstoffen die we nodig hebben. Naast het tekort aan enzymen in onze voeding zorgen onze eetgewoonten voor een extra-probleem. Enzymen kunnen niet tegen extreme koude of verhitting. Bestraling, conservering en temperaturen onder het vriespunt en boven de 43 °C zorgen ervoor dat enzymen vernietigd worden.
 • De chemische structuur van tryptofaan, één van de belangrijkste essentiële aminozuren

  Het essentieel aminozuur tryptofaan

  KLA is rijk aan proteïnen en de 8 zgn. essentiële aminozuren die ons lichaam niet zelf kan aanmaken. De proteïnen uit de Klamath-algen zijn hoofdzakelijk glycoproteïnen (in tegenstelling tot de lipoproteïnen uit vlees en groenten) waardoor ze veel makkelijker opneembaar zijn voor ons lichaam. Velen en vooral vegetariërs hebben vaak een tekort aan essentiële animozuren waardoor onvoldoende eiwitten aangemaakt kunnen worden. Eiwitten en aminozuren zijn van cruciaal belang voor de een goede werking van onze cellen, hormoonhuishouding, hersenen en het zenwustelsel.KLA bevat daarnaast ook Omega-3 en 6 vetzuren die een goede hersenwerking stimuleren.
 • De blauwgroene algen uit het Klamath-meer bevatten daarnaast erg veel chlorofyl, dat meerdere heilzame effecten heeft. Het doet dienst als grondstof voor hemoglobine, dat zorgt voor de aanmaak van rode bloedcellen. Een te laag gehalte aan hemoglobine leidt tot bloedarmoede. Tevens is chlorofyl belangrijk voor een goede darmwerking: het zorgt nl. voor de aanwezigheid van gezonde darmbacteriën in onze darm. Tenslotte werkt het ook heel zuiverend op het bloed: het heeft nl. de eigenschap dat het vele toxische stoffen waaronder zware metalen aan zich kan binden waardoor ze gemakkelijker kunnen uitgescheiden worden.
 • KLA bevatten ook nog glycogeen, een suiker die bekend staat als dé brandstof voor de spieren. Glycogeen hoeft niet meer omgezet te worden door ons lichaam en wordt als een soort van energiereserve opgeslagen in de spieren en de lever. Ook bevat de blauwgroen alg uit het Klamath-meer rhamnose, een suiker die zorgt voor het transport van de voedingsstoffen doorheen de bloed-hersenbarrière en tot in de zenuwcellen.

KLA is een zegen voor de werking van de hersenen en het zenuwstelsel

  


  

De hersenen zijn zonder twijfel het meest ondervoede orgaan in ons lichaam. Het maakt slechts 2 % uit van ons lichaamsgewicht, maar verbruikt wel 20 % van de beschikbare energie. De zowat 10 miljard neuronen (hersencellen) moeten daarom doorlopend in hun behoeften worden voorzien zodat zij hun werk naar behoren kunnen uitoefenen. Neurotransmitters stellen de hersencellen in staat om met elkaar te communiceren en aminozuren zijn onmisbaar voor de aanmaak van neurotransmitters. Het is precies hier dat de blauwgroene alg uit het Klamath-meer zijn superioriteit als voedingssupplement aan verleent...

De KLA kan nl. als enige in zijn soort rechtstreeks stikstof uit de lucht op te nemen. Daardoor kan de alg voorlopermoleculen van neuropeptiden aanmaken. Neuropeptiden zijn ketens van aminozuren die in ons zenuwstelsel als neurotransmitters werken. Zij werken als een soort boodschappers: zij zorgen nl. voor de communicatie tussen de zenuwcellen en voor de afgifte van bepaalde hersenhormonen doorheen ons lichaam. Daarnaast regelen zij ook de stofwisseling in de hersenen. De wetenschap heeft ondertussen vastgesteld dat de subtiele wisselwerking tussen geest en materie samenhangt met de werking van deze neuropeptiden...

Dit verklaart de wonderbaarlijke werking die de algen hebben op onze hersenen en ons zenuwstelsel. Klinisch onderzoek heeft het uitgewezen: de wilde blauwgroene alg stimuleert de werking van de hypothalamus, de hypofyse en de epifyse. Deze worden van oudsher geassocieerd met de hogere spirituele centra. Bovendien is een goede werking van de hypothalamus onontbeerlijk voor onze gezondheid. De hypothalamus regelt nl. de werking van het hele endocriene stelsel. Een verstoorde hormoonhuishouding kan niet wezenlijk verbeterd worden zonder de werking van de hypothalamus aan te pakken.

De blauwgroene algen kunnen dan ook zonder meer als een elixir voor de hersenen en het bewustzijn worden beschouwd. Steeds opnieuw horen we immers dezelfde ervaringen van gebruikers wereldwijd. De voordelen zijn o.a.

 • Een scherpere focus en een toegenomen mentale weerbaarheid
 • een verbeterde werking van zowel het lange als korte termijn-geheugen
 • een groter probleemoplossend vermogen
 • een toegenomen creativiteit
 • een betere droomherinnering na het ontwaken
 • een toename van het algeheel welzijn
 • een toegenomen visualisatie-vermogen
 • een toename van de synchronisatie tussen beide hersenhelften
 • een toegenomen vermogen om sneller en gemakkelijker de alfa-staat te bereiken bij meditatie

Veelvuldig onderzoek bevestigt de wonderbaarlijke werking van KLA

Dr. Gabriel Coussens heeft sinds 1982 onderzoek gedaan naar de werking van deze algen en heeft in een aantal gevallen heel mooie resultaten bereikt met patiënten die leden aan de ziekte van Alzheimer, autisme, depressie, ADD, ADHD.

Er is zelfs een grootschalig project opgezet in een school in Nicaragua om de invloed van de KLA op kinderen te testen (Sevulla en Aguirre, 1995). Hiertoe kregen 1567 schoolkinderen een half jaar lang 1 gram poeder van de KLA. De resultaten waren verbluffend:

 • de leerkrachten rapporteerden een toename van 54 % wat betreft de deelname van leerlingen aan het klasgebeuren
 • uit de lijsten van de schooladministratie bleek dat er een toename was van 21 % wat betreft de aanwezigheden in de klas
 • de school ging van de laatste naar de eerste plaats in de nationale lijst voor gestandaardiseerde academische testen
 • er werd een algehele verbetering waargenomen in de gezondheidstoestand van de kinderen

Uit een andere studie bleken heilzame effecten op het emotionele en sociale vlak (Claudia Jarratt, 1997). Honderdtweeënveertig kinderen kregen gedurende 10 weken 0,5 g tot 1g KLA in en vertoonden

 • toegenomen sociale vaardigheden
 • een afname van angstgevoelens en depressie
 • een vermindering van opeisend en manipulatief gedrag
 • een toegenomen vermogen om richtlijnen op te volgen en taken uit te voeren

De talloze reacties van mensen die de Klamath Lake-algen gebruiken laten er geen twijfel over bestaan. Zij spreken - naast op het positieve effect op de hersenwerking - onveranderlijk van een aantal heilzame effecten op de gezondheid:

 • toegenomen vitaliteit
 • vermindering van stress, zowel fysiek als emotioneel
 • vermindering van voedselverslavingen en overgewicht
 • versteviging van huid, nagels en haar
 • verhoging van de immuniteit
 • vermindering van allergische reacties
 • vermindering van spijsverteringaandoeningen
 • ontgiftiging van het lichaam

Dit laatste aspect is ook de reden waarom je het gebruik geleidelijk aan moet opbouwen. Vooral mensen die last hebben van chronische ziekten of vermoeidheid, of een verzwakte immuniteit dienen in het begin te starten met een lagere dosis om zware ontgiftigingsreacties te vermijden. In de meeste gevallen wordt echter een gebruik aangeraden van 1/2 theelepel poeder, en dit 2 keer per dag. U kan het poeder best mengen met uw favoriete drank. Het poeder is verkrijgbaar in 2 maten: de pot van 21 g bevat ca. 42 dosissen van een 1/2 theelepel, de pot van 113 g 224 dosissen van eenzelfde grootte.

Als je graag eens de wilde blauwgroene alg wil uitproberen, klik dan door naar onze webshop.